Catalunya destina 7 milions d’euros a la investigació de proteïnes alternatives

The Good Food Institute Europe, l’organització que promou l’avanç de les proteïnes alternatives, celebra la inversió de 7 milions d’euros realitzada pel Govern català en un centre de recerca destinat a promoure el desenvolupament de formes sostenibles de produir anàlegs de carn.

10 octubre 2023

The Good Food Institute Europe, l'organització que promou l'avanç de les proteïnes alternatives, celebra la inversió de 7 milions d'euros realitzada pel Govern català en un centre de recerca destinat a promoure el desenvolupament de formes sostenibles de produir anàlegs de carn.

The Good Food Institute Europe, l’organització que promou l’avanç de les proteïnes alternatives, celebra la inversió de 7 milions d’euros realitzada pel Govern català en un centre de recerca destinat a promoure el desenvolupament de formes sostenibles de produir anàlegs de carn.

El Centre d’Innovació en Proteïnes Alternatives (CiPA), amb seu a diferents llocs de tot el país, ha estat finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

El centre ajudarà a les empreses a augmentar la producció d’aliments com la carn a base de plantes i la fermentació, que utilitza organismes com llevats per produir proteïnes animals i altres ingredients per aportar el sabor i la textura de la carn, els làctics i els ous sense la cria d’animals.

CiPA també durà a terme recerca sobre com aquest procés pot reduir el malbaratament d’aliments, transformant els excedents agrícoles i els subproductes en aliments nutritius i deliciosos, potencialment proporcionant noves fonts d’ingrés als agricultors.

El Centre desenvoluparà de manera pionera una estructura que permetrà  estudis psicosocials i neurocientífics per avaluar i entendre el comportament del consumidor i impacte social referent a les proteïnes alternatives, potencialment vinculant el desenvolupament de la industria de proteïna sostenible a la millor gastronomia, on Catalunya compta amb reputació de caire mundial.

Espanya és el quart mercat de venda al detall més gran d’aliments a base de plantes a Europa, amb un augment de les vendes del 9% entre el 2020 i el 2022, arribant a 447,4 milions d’euros, impulsant el creixement verd i creant nous llocs de treball.

La inversió de Catalunya també ajudarà Espanya a assolir els seus objectius de canvi climàtic, jja que la carn d’origen vegetal i fermentació poden reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle fins a un 98% i utilitzar fins a un 93% menys de terra i un 99% menys d’aigua que la carn convencional. També ajudarà Catalunya a satisfer la demanda de carn mentre es redueix el risc de superbacteris i pandèmies, ja que les proteïnes alternatives es fabriquen sense antibiòtics ni agricultura industrial d’animals.

El finançament de 7 milions d’euros del centre, que durarà quatre anys, és una de les inversions més grans en proteïnes alternatives a tot Espanya.

A més de realitzar investigacions, CiPA ajudarà a construir infraestructures essencials, incloent instal·lacions de recerca i plantes pilot, permetent que les empreses emergents creixin, proporcionant-los l’expertesa i l’equipament especialitzat necessari per desenvolupar, provar i millorar els seus productes.

Alex Holst, Senior Policy Manager de the Good Food Institute Europe, va dir: “Aquest anunci històric és un pas important per convertir Catalunya en un dels principals hubs d’Europa per als aliments sostenibles a base de plantes i fermentació. Catalunya ja acull empreses pioneres en proteïnes alternatives, però aquesta inversió ajudarà a desenvolupar un sector català vibrant capaç de produir aliments deliciosos i assequibles per al creixent mercat de proteïnes alternatives, generant llocs de treball altament qualificats i oportunitats d’exportació”.